• Podzimní poznávání přírody pro MŠ

      • 23.10.2017 23:12
      • Žáci 4. D v rámci hodin přírodovědy uspořádali pro své malé kamarády z místní mateřské školy "Podzimní poznávání přírody" plné her, soutěží, ale také dozdobené pohádkou...
      • Podzim oblékl stromy do krásného barevného šatu, že člověka, toulajícího se přírodou s otevřenýma očima, ta nádhera nemůže nechat chladným. V parku u školy se také stromy předvedly v celé své kráse, a tak se objevil nápad - co to všechno ukázat i někomu jinému, než jen žákům naší školy? Třída 4. D jednomyslně souhlasila. A když už se někomu bude ukazovat příroda, tak ať se také něco naučí, zasoutěží si, proběhne se, zjistí, jak chránit přírodu a také ať si užije i trochu pohádek. A kde najít lepší posluchače, než mezi přeškoláky v sousední mateřské škole? Stačilo se jen zeptat, slovo dalo slovo a začalo se s přípravami. Čtvrťáci si vybrali a rozebrali jednotlivá stanoviště ve školním parku - mezi javory, buky, u modřínu, u smrku, mezi břízkami a ekologické stanoviště u klubového posezení. Do základního plánu děti vložily své nápady, aktivity, vymyslely úkoly (i nápad s ekostanovištěm vznikl ve třídě) - někteří dokonce přinesli pro své kamarády malý dárek nebo sladkou odměnu - prostě do toho šli velmi zodpovědně a hlavně s nadšením. 

        V pátek 20. 10. 2017 se konečně všichni dočkali. Mezi oběma školami se setkaly dvě skupiny dětí - maličcí přeškoláci a jejich velcí kamarádi čtvrťáci. Přeškoláci se rozdělili do 5 skupinek, které si rozebraly naše šikovné průvodkyně, a po předem naplánovaných trasách je provázely celkem šesti stanovišti. U javorů si děti poslechly  pohádku, zjistily, jak se nazývají jednotlivé části listu, z listů také tvořily obrazec a na závěr si zasoutěžily v kvízu. Buky nechaly děti hledat své plody - bukvice. U modřínu děti zjistily, jak ho poznají od ostatních jehličnanů, hledaly jeho šišky v trávě a zjišťovaly rozdíly mezi stromem a keřem. V okolí smrku se zase schovala lesní zvířátka, která bylo potřeba najít, a mezi břízkami se dětem dobře běhal slalom. U každého stromu se také děti dozvěděly, v čem je jedinečný, jak ho poznat od ostatních a co se z jeho dřeva dá vyrobit. O ochraně stromů a přírody si děti pohovořily s našimi mladými ochranáři, kteří jim dávali všetečné otázky, aby prověřili jejich znalosti. Po vystoupení našich vedoucích na stanovištích by si nestranný pozorovatel řekl, že tu má před sebou  budoucí učitele, biology, ochránce přírody, ale také vedoucí na dětských táborech. Aby vše proběhlo hladce, mezi stanovišti hlídkovali poslové, kteří měli na starosti informovat o případných problémech. Naše průvodkyně si zase dokázaly poradit se skupinkou předškoláků, které zdárně dovedly do cíle. Tím bylo stinné místo  u sochy nejznámějšího klobuckého letce za druhé světové války, plk. Josefa Balejky. Při závěrečném focení se zjistilo, že někdo u jeho sochy ukryl sladký poklad, který si za svou šikovnost odnesli malí kamarádi do školky. Na velké kamarády čekala také sladká odměna - od paní učitelek z MŠ - děkujeme!

        Všem se akce velmi líbila, počasí nám také přálo a kdo ví, možná se dočkáme i dalšího společného jarního poznávání přírody. Na závěr bych chtěla poděkovat všem dětem ze 4. D za jejich nadšení, nasazení a za hezký program, který dokázaly vytvořit. Dětem z MŠ děkuji za krásnou aktivní účast, jejich paní učitelce Bc. Evě Bártové za podporu a pomoc s organizací (i  jejím dvěma kolegyním). Také děkuji paní učitelce Mgr. Janě Strbákové za pomoc v průběhu celé akce.

      • Zpět na seznam článků
  • Počet návštěv: 531944

Partneři školy

  • Edupage
  • Valašské Klobouky
  • FairTrade
  • Hejného metoda
  • Fraus